The Jazz Messengers

Jag har kommit till den tredje skivan i boxen med 25 jazzklassiker, Art Blakey with the Original Jazz Messengers. Art Blakey. Namnet låter klassiskt. Jag har hört det förut utan att veta om jag någonsin hört honom spela. Kan inte ens med säkerhet säga vilket instrument som är hans när jag börjar lyssna.

Läser på – trummor. Gött. Jag brukar skriva och säga att jag lyssnar från trummorna ut. Jag borde så klart veta det eftersom han spelar på Somethin’ Else och det nu råkar vara en av mina jazzfavoriter. Det säger väl något om hur lite kalenderbitare jag är antar jag.

Visst tar trummorna extra stor plats här. Flera av låtarna innehåller effektiva och explosiva små trumsolon. Jag gillar det. Blakeys utbrott ger skivan en särskild nerv. Och då ska ni vet att jag trots min kärlek till trumman oftast hatar trumsolon.

Vid sidan av trummorna är det trumpeten, Donald Byrds magiska trumpet, som tar mest plats. Vilken tuta! Jag borde lyssna mer på Donald Byrd. Får leta upp nåt och återkomma till honom. Kanske innan det hunnit gå 100 dagar.

Lyssna på The Jazz Messengers med Spotify