Ray Charles

— den dynamiske jazz- och schlagersångaren —
låter oss höra sex av de nummer
som skapat hans världsberömmelse

Så står det på baksidan av denna sju tum stora LP utgiven av Gala-klubben. Jo den kallas faktiskt för LP på omslaget. En långspelande sjua som snurrar på hastigheten 33 1/3.

Jag tänker ganska sällan på Ray Charles som jazzsångare. Ännu mer sällan som schlagersångare. Men åtminstone det första epitetet tycker jag passar bra här. De sex låtarna rör sig alla i gränslandet mellan jazz och blues. Ni vet där men inte vet om man ska kalla det jazzig blues eller bluesig jazz.

Och Charles spelade ju en inte helt oväsentlig roll i jazzhistorien när hans Genius + Soul = Jazz gavs ut som andra album på klassiska Impulse Records och la någon sorts ekonomisk grund till bolaget som kanske framför allt kom att förknippas med John Coltrane.

Lyssna på de sex låtarna med Spotify