At Newport ’63

Första gången jag plockar upp en skiva ur boxen där jag inte instinktivt kan placera namnet på artisten eller gruppen. Martial Solal. Är det en person? En grupp? Jag visste ärligt talat inte.

Så jag gör som jag brukar och googlar, läser lite på Wikipedia och poletten trillar ner. Solal ligger bakom musiken till Jean-Luc Godards klassika film À bout de souffle. Hade jag bara varit lite mer intresserad av den typen av detaljkunskaper när jag pluggade filmvetenskap hade jag kommit ihåg Solal. Nu minns jag bara hans musik.

At Newport ’63 är den första skivan som släpptes med honom av ett amerikanskt skivbolag. Det står tydligt på omslaget. Som namnet antyder en liveupptagning från Newport Jazz Festival 1963. En fin liten skiva med musik i trioformatet, med Solal bakom pianot.

Jag erkänner gärna att Solals pianospel här inte riktigt är min bag, men jag tackar skivan för att den påminde mig om den stencoola musiken till À bout de souffle och att jag letade upp den igen.

Dags att se om filmen också kanske?

Lyssna på At Newport ’63 med Spotify

Lyssna på À bout de souffle med Spotify