Jazzmatazz

När jag ändå är inne på genremässiga korsbefruktningar – Gurus Jazzmatazz. Ett projekt som kommer från rakt motsatt håll, från hiphopen till jazzen. Att jazzen var en stor influens för Guru var aldrig någon hemlighet, minns till exempel Gang Starrs fina Jazz Thing.

Till Jazzmatazz-skivorna bjöd Guru in sina hjältar och kollegor som delade hans kärlek till jazzen. På den första volymen betyder det bland annat namn som Roy Ayers, Donald Byrd, Carleen Anderson, Ronny Jordan och Courtney Pine.

Albumet är inget mindre än en modern klassiker. Uppföljarna lyckades inte alltid lika väl, även om det finns höjdpunkter på flera av dem.

Jag är glad att jag fick se Guru live innan han gick bort. Tyvärr var han bara en spillra av sig själv och det var faktiskt lite ledsamt att se honom stapla runt på Skeppsholmen.

Den här musiken kan ingen ta ifrån honom. Den är magisk.

Lyssna på Jazzmatazz med Spotify