Jaco Pastorius

Jag hade nog aldrig plockat upp den här skivan om det inte vore för att den låg i boxen (där året hunnit bli 1975). Omslaget skriker Michael Bolton. Det ger mig utslag. Kalla mig gärna fördomsfull.

Jaco Pastorius är inte ett namn jag lagt på minnet. Osäker på om jag hört, sett eller läst det förut. Däremot känner jag mer än väl igen Herbie Hancock som är den som introducerar Pastorius i baksidestexten. Noterar också att Wayne Shorter, Randy och Michael Brecker spelar på ett par spår. Dessutom sjunger Sam & Dave (SAM & DAVE!) på ett av dem.

Allt det här är tillräckligt med ledtrådar för att jag ska fatta att det kommer att handla om jazzfunk. Vokala Come On, Come Over med Sam & Dave är riktigt fin funk. Resten av låtarna följer inte mönstret. Det spretar från sparsmakade pianostycken till ekvilibristisk basism. Resultaten är av blandad njutbarhet.

Trots allt glad att ha hört det och Sam & Dave-låten kommer jag återvända till.

Lyssna på Jaco Pastorius med Spotify