Derrick Hodge ”Live Today”

derrickhodge600

Lite osäker på hur jag snubblade över den här skivan. Antingen var det för att Derrick Hodge ibland spelar med Robert Glasper (som dessutom gästar här). Eller så var jag inne i en period där jag slängde in allt märkt jazz i Allmusic:s nyhetsbrev i min spotifylista Nu spisas: jazzen. Det kan vara som det vill med den saken. Jag har hur som helst återvänt till den regelbundet.

Öppningsspåret The Real är ren magi i mina öron. Det tar mig tillbaka till det tidiga 00-talet och skivor som Hard Groove och Like Water for Chocolate. Så det blir kanske ingen större överraskning när Common dyker upp som gäst i den här skivans titelspår. Det känns rent av självklart att han ska titta förbi i studion. Hodge spelade bas på Commons album Be och Finding Forever, basen är i ärlighetens namn det bästa med de skivorna…

Live Today är Derrick Hodges debut i eget namn. Stort att få börja soloresan på Blue Note, även om året är 2013. Hans bas är djupt rotad i både hiphop och jazz. Hans hiphop-CV är som en lång resa genom min egen skivsamling. På jazzsidan märks förutom Glasper till exempel Terence Blanchard.

Sen kanske jag trots allt inte tycker att allt på den här skivan håller. Ett par av spåren flyter ut i en atmosfärisk axelryckning utan chans att fånga mitt intresse. Men det hör trots allt till undantagen. Kanske en aningens hårdare nypor från direktör Don Was hade varit att önska.

Det är smågnäll i sammanhanget. Om du som jag är slav under basens lag kommer du att gilla det här. Det här är en riktigt fin modern jazzskiva som rent av borde kunna lura över en och annan hiphopskalle till jazzen.

Lyssna på Live Today med Spotify

DerrickHodge.com

Derrick Hodge hos Blue Note

livetoday