I afton Landgrens

landgrens960

Som född och uppvuxen i Degerfors var det ingen självklarhet att börja lyssna på Nils Landgren. Profeten och den egna hemstaden ni vet. Jag var till exempel tvungen att flytta till andra sidan jordklotet för att kunna närma mig hans musik, men det är en annan historia.

Boken I afton Landgrens är bökig att närma sig av flera skäl. Inte för att jag, trots min uppväxt i 0586-området, känner någon av de porträtterade. Men ändå, ni vet, Bruket å det. Sen hade jag dessutom den ena skribenten som kursledare på högskolan i Örebro i början av 90-talet. Boken följde med mig hem från jobbet när jag gick på föräldraledighet sommaren 2014.

Det är ingen typisk biografi Lisbeth Axelsson och Rolf Jansson snickrat ihop. Det handlar snarare om en artikelserie i samlad volym. Att de har en bakgrund i lokaltidningsvärlden är tydligt (båda skrev i Örebro Kuriren om jag inte minns fel). 23 lättlästa kapitel som spänner över 120 rikt illustrerade sidor. Som allra bäst tycker jag att de lyckas i texterna som handlar om Degerfors förr, om musikens roll och relation till fotbollen.

Det här är inte i första hand en bok om den internationella stjärnan i familjen, Nils Landgren. Om det finns en huvudperson är det snarare pappa Karl-Erik Landgren. Men lika mycket som om familjen Landgren handlar boken om platsen Degerfors. Om att växa upp i en liten bruksort i Värmland. Om industrisamhällets uppgång och fall.

Men visst, den sista femtedelen av boken handlar mycket om Nisse. Där får vi veta en hel del om honom och hans internationella karriär och hans kärlek till att spela. Ett av kapitlen handlar om inspelningen av albumet License to Funk där bland andra Ray Parker JrMagnus Lindgren och Magnum Coltrane Price medverkar.

Läsvärt? Absolut.

Ps. Nils Landgren medverkar i det senaste avsnittet av podcasten Björn & Benny definitivt lyssningsvärt och ger utan tvekan en djupare bild av Mr Red Horn.