30 grader i februari

En av 2000-talets största svenska tv-upplevelser var utan tvekan SVT:s fantastiska 30 grader i februari, om svenskarna och Thailand. Jag tänker på den varje gång jag läser om moderata politikern Annétthe Zettergren som blåste både landstinget och sambon på stora pengar (hon hävdar så klart sin oskuld).

Jag ska inte fördjupa mig i skuldfrågan. Däremot påminna om seriens soundtrack signerat Andreas Söderström och Johan Berthling. Det är så vansinnigt vackert och centralt för berättelsen. Melankoliskt, ödesmättat och dramatiskt med klanger som landar mitt i mellangärdet mellan ett välbekant Sverige och ett Thailand jag bara kan inbilla mig.

Det är musik som lockar fram tårar och tankar, förtvivlan och uppgivenhet. Där finns stänk av hopp, men hoppet känns avlägset. Som ett eko av något som dött eller flytt.

Lyssna på 30 grader i februari på Spotify

Missade du tv-serien när SVT visade den går det att se på till exempel Netflix.

Ps. Dagens artikel om Zettergren hade magnifika rubriken ”Zettergen sedd på en playa i Pattaya” i papperstidningen, på webben blev det betydligt mer beskedliga ”Zettergren funderar på hemresa”.