Speak No Evil

Det här är en sån skiva där det egentligen räcker att räkna upp musikerna för att till och med den svagt jazzintresserade ska förstå att det kommer att vara fantastiskt. Wayne Shorter spelar tenorsaxofon, om någon missat det, och med sig in i studion till den här inspelningen hade han Freddie Hubbard på trumpet, Herbie Hancock på piano, Ron Carter på bas och Elvin Jones på trummor. Alltihop inspelat på julafton 1964. Shorters tredje album för Blue Note det året.

Slutresultatet är precis så magiskt som förväntat. Ett av mina absoluta favoritalbum från jazzens 60-tal.

Något säger mig att Nacka Forum gillar den här skivan. Ett av många toppspår här heter nämligen Fee-Fi-Fo-Fum.

Shorter har det fortfarande. Tidigare i år släppte han ett riktigt grymt nytt album, Without a Net, på just Blue Note, hans första där sen 1970. Musikerna som fyller ut Shorters kvartett idag är kanske inte lika direkt bekanta, men musiken är fortfarande nästan lika vital.

Lyssna på Speak No Evil med Spotify

Lyssna på Without a Net med Spotify