Hard Groove

Det händer lite då och då att någon gör ett försök att korsa över från jazzen till hiphopen eller den moderna soulen. Det senaste exemplet jag kommer att tänka på är Robert Glasper som lyckades riktigt bra.

Ett annat lyckat exempel är Roy Hargrove med albumet han gav ut med bandet han valde att kalla The RH Factor. Hargrove hade mer än en gentjänst att räkna hem. Han spelade på D’Angelos Voodoo, Erykah Badus Mama’s Gun och kanske mest utmärkande Commons Like Water for Chocolate. Tre skivor som skvallrar en del om hur det låter här.

I en intervju tidigare i år berättade Hargrove om hur det var att spela in de där skivorna. Hur han på egen hand byggde blåssektionen och smyckade låtarna med sina toner. Att det mer handlade om att spela enkelt och inte ta för mycket plats. Där skiljer sig HardGroove från sina kompisar. Här tillåter han soloutflykter åtminstone lite då och då.

Det blir funkig soul med en rejäl nypa jazz. Om du älskade någon av de där skivorna The Soulquarians spelade in finns det kanske ändå en liten chans att du missade den här. Hög tid att reparera misstaget.

Av någon anledning finns inte den grymma versionen av I’ll Stay med D’Angelo på Spotify-versionen av albumet, men resten går bra att lyssna på.

Lyssna på HardGroove med Spotify

Läs intervjun med Roy Hargrove på lifeandtimes.com