Perssons sexa

Perssons sexa kallar sig en färsk sextett anförda av saxofonisten Jens Persson. Besättningen består av Petter Hängsel på trombon, Tobias Ekqvist på gitarr, Oscar Johansson på piano, Johannes Vaht på kontrabas och slutligen Kristoffer Rostedt på trummor. Skivan är utgiven på lilla Havtorn Records som presenterades i Lira häromsisten.

Jag sorterar gärna in deras jazz i det nysvenska facket tillsammans med grupper som Klabbes bank och The Stoner. Grupper som gärna lånar inspiration frpn andra håll än jazz och inte skäms för att strö lite elektronik över musiken. Det är nordiskt melankoliskt med strimmor av ljus och hopp. Musiken tar ibland sats mot havet eller åtminstone sjön. Albumet består av sex stycken, men hänger mer eller mindre sömlöst ihop och kan lika gärna ses som ett enda stycke. Ekon av melodier eller stämningar återkommer genom hela lyssningen.

Jag tycker att Persson och hans manskap är starkare på melodier än stämningar och det finns ett litet stycke ungefär två minuter och fyrtio sekunder in i inledande Theme for EP de gärna hade fått återvända till under längre tid. Den melodin tål att utvecklas till åtminstone tolv minuter istället för de en och tjugo den fick på sig här.

Ibland irriterar jag mig på att gitarren lägger lite för mycket postrock i sina mattor. Samtidigt gillar jag att bli irriterad. Så i det långa loppet är det förhoppningsvis mer en bra sak än en dålig. Jag gillar att bli störd.

*****

Releasedatum: 15 maj 2013.

*****

Ja, det här betyder att jag öppnar för recensioner. Jag lovar inte att skriva om någon väljer att skicka en skiva.