Lady in Satin

Min relation till Billie Holiday börjar och slutar med Strange Fruit, en fantastisk låt. Jag återkommer till den en annan gång. Den här veckan tänkte jag ägna helt åt boxen med 25 Columbia Records-klassiker jag fick i julas. Förutom imorgon, för då hinner jag inte lyssna på något nytt gammalt.

Lady in Satin hör till den allra sista delen av hennes karriär. Inspelad 1958, bara ett år innan hon gick bort 44 år ung. Låtarna är hämtade ur den stora amerikanska sångboken. Arrangemangen är stora med en full orkester bakom Holidays röst. Stämningen är betydligt lättare än i den nattsvarta låt jag framför allt känner henne för. Långtifrån lättviktigt.

I’m a Fool to Want You och The End of a Love Affair sticker ut, inte bara för att de finns med i tre tagningar. Märkligt att den senare lämnades utanför den ursprunliga utgåvan av albumet.

Jag skulle bli förvånad om jag inte plockar fram den hör skivan igen, men framför allt gör den mig sugen på att leta längre bak i Holidays katalog.

Lyssna på Lady in Satin med Spotify