Miriam Aïda – É De Lei!

Det är med en rejält lyxig skiva Miriam Aïda återvänder till den brasilianska musiken som följt henne genom karriären, både i grupp och solo.

Aïda backas av den nio kvinnor och män starka Afrosamba Orchestra som kompletteras av Vindla String Quartet och två körsångare. All musik i specialskrivna arrangemang signerade Jayme Vignoli. En typ av inspelning vi i en tid av nedladdning och lågbudgetproduktioner inte är direkt bortskämda med.

Jag förväntar mig att läsa texten: inspelad med stöd av Kulturrådet i den finstilta texten på omslaget. Och i tack-listan dyker de upp. Hittar även en tydlig stämpel från Musik i syd. Väl investerade regionala kulturmedel om du frågar mig.

Låtarna på albumet kommer uteslutande ur Baden Powells sångbok. För att göra det enkelt för lyssnaren bränner Aïda & Co av den största hiten, Berimbau, med en gång. Som ett stort och varmt: hej och välkommen på den här resan, det här är vad du har att vänta dig. Ett klokt val.

En av låtarna, Samba Em Prelúdio, har fått svenska text av Aïda själv. Det bryter av lite i sammanhanget, men jag gillar att höra Aïda på ren skånska så allt är gott.

Vignoli hanterar arrangemangen utsökt. Han använder instrumenten sparsamt och smyckar de fjäderlätta melodierna med säker hand. Ur den långa raden musiker vill jag ändå lyfta slagverkarna Ola Bothzén och Finn Björnulfsson deras rytmik är skivans puls och hjärta.

Men framför allt är det här så klart Miriam Aïdas skiva. Hon sjunger den brasilianska musiken med en imponerande självklarhet. Varje ton känns naturlig, mjuk och följsam.

Läs mer på miramaida.com

Lyssna på É De Lei! med Spotify