Mwandishi

Få artister har varit lika ombytliga, eller borde jag kanske skriva nyfikna, som Herbie Hancock. Han har alltid letat nya intryck och ljud, aldrig fastnat i en form.

Mwandishi från 1970 får vi bara tre spår. Två Hancock-kompositioner på A-sidan och en drygt 20 minuter lång historia signerad trombonisten Julian Priester på B-sidan. Hancock sitter bakom en Fender Rhodes och håller sextetten i schack, bygger stämningar och lägger upp riktlinjerna.

Inledande Ostinato är Hancocks tagning på afrofunken, med en sväng förbi latinokvarteren. Svänger ett gäng. Efterföljande You’ll Know When You Get There är mer introspektivt stillsam. Här och på B-sidans Silent Way kliver verkligen Eddie Henderson på trumpet fram i rampljuset. Det är hans soloinsatser som sticker ut mest.

Jag älskar verkligen den här skivan. Musik att förlora sig i. Väldigt väldigt bra. Den mår bra av att avnjutas på riktigt hög volym utan avbrott. De två sista gör sig utmärkt i hörlurar.

Lyssna på Mwandishi med Spotify