Time Out

Det finns något befriande i att sätta på en skiva och inte ha en aning om vad som är att vänta. Jo jag vet ju att det ska bli jazz så klart.

Dave Brubeck var ett namn som inte sa mig något innan jag slog på Time Out. Att pianot tar en dominant central plats avslöjade ändå snabbt vilket instrument som är hans. Här agerar inte pianot rytminstrument eller komp, det leder.

I spår tre, Take Five, faller poletten ner. Det är en bit som jag hört mer än en gång, i otalig sammanhang. Jag bläddrar i min hjärna och försöker hitta vilken TV-serie, film eller vilket radioprogram det kan vara. Kommer inte på det. Förmodligen är det flera. Det är lätt att förstå. Det är en fantastisk melodi.

Läser på Wikipedia att det är den enda låten Brubeck inte skrev själv till albumet. Bakom den står istället saxofonisten Paul Desmond och det hörs ju faktiskt. Det är saxofonen som väver den ljuva melodin. Lyssna på åtminstone den.

Lyssna på Time Out med Spotify