Hand on the Torch

Första gången jag hörde talas om skivbolaget Blue Note var när något tv- eller radioprogram gjorde ett inslag om US3 och om hur de fått exklusiv tillgång till Blue Notes arkiv. Som första hiphopakt fick de fria händer att välja och vraka bland melodier och inspelningar att sampla av. Om den här storyn verkligen stämmer väljer jag att låta bli att kolla upp. En del stenar ska inte vändas på.

Att de allra flesta spår på US3:s debutalbum Hand on the Torch innehåller samplingar av låtar som spelats in för Blue Note råder det däremot inga tvivel om.

Första singeln blev största hiten. Cantaloop (Flip Fantasia) samplar och loopar Herbie Hancocks Cantaloupe Island och blir på kuppen en alldeles egen klassiker. Fortfarande mycket bra. Och även om inte resten av skivan är riktigt lika direkt är den riktigt bra. Förvånades av hur väl den stått sig när jag lyssnade igenom den för första gången på säkert tio år tidigare idag.

Har som en liten bonus samlat de låtar som samplades i en spotifylista.

Lyssna på Hand on the Torch med Spotify

3 kommentarer

Ja den svänger också fint. Men som sagt, jag blev förvånad över att albumet som helhet höll så bra. Å andra sidan, med det källmaterialet…